Politiker Jargon

Politiker Jargon

I Danmark har vi et problem. Et stort problem. Politikerleden.

Der går næsten ikke en dag, uden at nye meningsmålinger viser, at danskernes tillid til politikerne er dalet dramatisk.

I dag viste en ny undersøgelse, at magtfulde, upålidelige, arrogante, uforståelige, upræcise og smarte er de seks ord som ifølge undersøgelsen beskriver politikerne bedst.

Den lader vi lige stå et øjeblik.

Personligt tror jeg, at kommunikationen er det største problem.

Den 5. marts 1946 holdt den engelske statsmand Winston Churchill en berømt tale, hvor han for første gang anvendte ordet ”Jerntæppe”, omkring den adskillelse der var ved at ske mellem Øst- og Vesteuropa. Churchill var om nogen en mester i at holde tale. Han havde en særlig begavelse for at tale direkte – og forståeligt til folk. Så begavet, at flere af hans taler i dag er legendariske. Måske skrev han dem ikke selv, jeg ved det ikke, men han forstod at fange sit publikum, og det må være det vigtigste budskab.

Derfor kunne jeg også med en vis undren, læse den statusopdatering Margrethe Vestager i dag lagde ud på sin Facebook:

”Sådan! DK makroøkonomiske udfordringer udgør ikke længere betydelige makroøkonomiske risici og er ikke længere identificeret som ubalancer”

Undskyld. Nu er jeg ikke selv i den radikale målgruppe, men jeg tror at ovenstående udsagn kræver mere end 1 time i selskab med Politiken, på en caffe latte cafe på Østerbro, for at være umiddelbart forståeligt for den almindelige dansker.

Måske skulle politikerne begynde at kalde en skovl for en skovl, og en spade for en spade. Hvis vi som politikere vil have danskernes tillid, så må vi kommunikere i et klart sprog, og anvende ord som ikke kræver en større uddannelse, eller indsigt, for at kunne forstås. Det nytter ikke, at alt pakkes ind i en gang spindoktor akademiker jargon når danskerne hellere vil have et klart svar.

Politikeren Tom Høyem sagde en gang følgende ord:

”Klassekampen består i dag mellem dem, der kan ord, og dem, der ingen kan”

Nu har vi ikke nogen decideret klassekamp i Danmark i ordets bogstaveligste forstand, men man kan dog konstatere, at de der kan sælge deres politik ”kort og kontant”, ser ud til at kunne flytte vælgerne på tværs af partierne. Nogen mener, at det er fordi det er populistiske budskaber, jeg hælder dog mere til, at det er fordi vælgerne forstår hvad de siger. At alle vælgere, så måske ikke er helt enige i budskaberne når alt kommer til alt, men alligevel flytter deres stemme, tror jeg kommer i trygheden af, at kunne forstå de politikere, som forstår at repræsentere – og sælge – det klare budskab.

Måske er det fordi, at en stor del af politikerne i dag er akademikere, at sproget har ændret sig, jeg ved det ikke. Personligt nyder jeg at være i selskab med akademikere, men jeg forstår også, at det sprog der ofte tales når man er akademiker, kan volde problemer for mennesker som måske ikke har samme uddannelse.

Så hvis politikerne vil i dialog med danskerne igen, samt genvinde noget af den tabte tillid, så tror jeg, at klar og tydelig kommunikation er vejen frem. Vi skal have tingene bragt ned på jorden igen. Politikken skal tales i et sprog som alle kan forstå, det vil også øge lysten til at deltage i den demokratiske debat – og det er endnu vigtigere.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s