Udkantsdanmark

Der er få ord som irriterer mig mere end ordet ”Udkantsdanmark”.

Alene ordet er i min verden negativt ladet.

Har du f. eks nogensinde hørt om ”Aussenkanten Deutschland” i en klodset oversættelse?

Måske var ordet Perifer Danmark en bedre betegnelse.

Jeg ved det ikke.

Måske skulle vi helt holde op med at kalde yderområderne af Danmark noget andet end Danmark.

For hvad er Udkantsdanmark?

Bor man i Udkantsdanmark, hvis ens by har mindre end 5 caffe-latte cafeer inden for en radius af 5 km?

Eller hvis man ikke har adgang til minimum 241 tv-kanaler kombineret med fiberbredbånd? Er man bosat i Udkantsdanmark, hvis ikke ens by har minimum et teater, et kulturhus, et borgerhus, en biograf og 3 idrætshaller plus minimum 3 sushi spisesteder? Der er ikke noget galt i at have alle disse faciliteter, men kan man leve uden?

Folk i Udkantsdanmark har måske andre behov, eller en anden definition af livskvalitet?

I årevis har vi hørt på sangen om, at ”folk flytter jo alligevel til de store byer”, vi er faktisk mange som er flyttet den anden vej – eller aldrig er flyttet overhovedet.

Vi er mange som nyder tilværelsen på landet, og sjovt nok skal vi også betale skat, selvom myndighederne gør hvad de kan for at få os til at flytte. For hvorfor har vi butiksdød og forfaldne huse? En af årsagerne er nok det statslige bureaukrati.

Hvorfor har vi i Danmark behov for at have en af verdens mest restriktive lovgivninger omkring udvikling i landområderne? – Planloven.

Denne lov er nok den største bremseklods for udviklingen af Danmarks yderområder. Loven gør det næsten umuligt for små virksomheder at udvide i landområderne, ergo starter de fleste op i nærheden af de større byer.

Hvor er fornuften i det? I de store byer klager man over støj og trafikale problemer. Ja det er der nok en årsag til – specielt når vi selv sørger for at flytte alt til områderne omkring de store byer.

-Jamen hvis vi lemper loven, så får vi jo hoteller i vandkanten á la i Spanien. Det tror jeg næppe. Den slags sælger ikke i Danmark. Vi har set, hvor galt det kan gå i Sydeuropa.

Måske var det på tide, at man tillod kommunerne selv at administrere landets yderområder? Eller i hvert fald lempede lovgivningen, så der var flere muligheder for at skabe udvikling end der er i dag. Måske skulle man tage lidt mere udgangspunkt i Grundlovens § 82 som siger:

“Kommunernes ret til under statens tilsyn selvstændigt at styre deres anliggender ordnes ved lov” – og så måske skrue lidt ned for afsnittet omkring ”statens tilsyn”.

For bureaukrati er som regel ikke kun dyrt, det er også tit dræbende for enhver form for udvikling. For i min verden kan – og skal – alt ikke foregå i de store byer. Danmark er andet og mere end vore byer.

Vi har nogle enorme muligheder inden for turismen, hvis vi turde tænke nyt – og vel og mærke havde mulighederne for det rent lovgivningsmæssigt. Hvad med at man nedsatte momsen på restaurantbesøg samt på hotelovernatninger? Ja det ville koste statskassen penge, men de vil nok komme trefoldigt ind efterfølgende.

For hvor er logikken i, at en halv liter fadøl koster 48 kroner i Sønderborg – når den samme fås for 26 kroner i Flensborg? Vi skal blive mere konkurrencedygtige, og det er muligt – hvis vi vil. Det handler om de alt for høje skatter og afgifter vi har i dette land – og som koster mange arbejdspladser. Arbejdspladser som kunne gøre en kæmpe forskel i yderområderne.

Vi skal heller ikke acceptere, at Skat nu forsøger at omklassificere grunde tilhørende fritidslandbrug, så grundskylden stiger eksplosivt. I groteske tilfælde stiger grundskylden med mere end 600 % (!) – ikke noget som er befordrende for en udvikling i vore landområder.

Hvis vi virkeligt vil noget med yderområderne i Danmark, så må magthaverne lave de rette rammevilkår. Og det haster. Hvis ikke der snart sker noget, så vil områderne blot blive endnu mere forsømte – og det igen vil kun forstærke affolkningen af områderne. Det kan og skal vi ikke acceptere.

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s