1. Maj

”Jeg blev spurgt af fjernsynet udenfor, om jeg synes, stemningen i denne debat havde været hadsk – det kommer an på, hvordan man ser på det: Når man diskuterer så principielle spørgsmål, som vi har diskuteret i dag om menneskesynet, om at der skulle være forskel på, hvorvidt man nu har aner tilbage fra et fremmed land, eller man ikke har, selv om man er dansk statsborger – så kan jeg godt forstå, at der bliver sagt meget barske ting heroppe fra om Dansk Folkeparti. Jeg synes, at de alle sammen var velbegrundede. Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig – set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig! – Poul Nyrup Rasmussen, oktober 1999”[i]

 

Hvis man skal kigge på Socialdemokraternes nuværende nedtur, så er den ikke kommet i løbet af natten, den er nærmere en konsekvens af den fatale tale Poul Nyrup holdt i 1999. For med talen, fik han lagt grundstenen til den uforsonlige stemning, der er i mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. To partier som egentligt burde kunne samarbejde på visse områder, men som i dag er hinandens største fjender, og hvorfor så det?

Ethvert parti har brug for politikere som dets vælgergruppe kan identificere sig med. I det engang så stolte arbejderparti, har man haft en del ledere hvis baggrund var i arbejderbevægelsen med dens stolte historie. Mennesker som Thorvald Stauning, H.C. Hansen, Anker Jørgensen var folkelige typer som forstod arbejderens bekymringer, og som talte i et sprog arbejderen kunne forstå.

I dag er Socialdemokraterne blevet et parti som har tabt kontakten med baglandet, og hvis frontfigurer ikke har den folkelige appel. For der er en verden til forskel, fra Gucci håndtaskerne og de trendy caffe-latte cafeer på Østerbro, til den verden hjemmehjælperen oplever i Hobro. I dag har partiet ikke længere arbejderen som ønsker at gøre en forskel for sine kammerater i front, nej man har valgt levebrødspolitikeren med akademisk baggrund, og det er i min optik en del af partiets problem.

For når vi har en statsminister hvis største politiske bedrift har været, at føre blå politik, i en rød regering, så viser det noget om manglen på ideologisk DNA samt føling med baglandet. Og når vi oplever en statsminister uden de store lederevner, og hvor det ofte opleves som om, det er indenrigsministeren som er den faktiske leder af regeringen, så er det med til at skabe et billede af et parti i krise, og af en leder uden politisk gennemslagskraft.

På den anden side af billedet ser man Dansk Folkeparti. Et parti som næsten kan gå på vandet pt, og hvis klare og enkle kommunikation rammer direkte ned i Socialdemokraternes vælgerkorps. Man taler med arbejderen og ikke om arbejderen. Dansk Folkeparti har ligeledes efter min mening, gennemført det bedste og mest gennemførte formandsskifte set i dansk politik i de sidste 50 år. Kristian Thulesen Dahl virker til, at være en folkelig og driftssikker formand, noget der i høj grad appellerer til store dele af Socialdemokraternes vælgerkorps.

Dansk Folkeparti har også med sin letforståelige politik, formået at give arbejderen svar på mange af de bekymringer der optager den del af vælgerkorpset. Man taler i en klart og enkelt sprog, og det er som regel kun med til, at gøre et parti stærkt. Som modsætning har vi Socialdemokraterne, som til gengæld har forsømt at give et klart svar på de udfordringer den danske velfærdsstat står over for, set i lyset af EU’s seneste udmeldinger på området, på udlændingeområdet – og på mange andre af de andre områder som typisk optager partiets traditionelle vælgere. Arbejderen kan således ikke længere identificere sig med partiet, partiet har med andre ord tabt sin identitet, og det er livsfarligt for ethvert parti.

Hvis Socialdemokraterne skal genfinde fordums styrke, vil det kræve et opgør med den manglende politiske profil, en tættere kontakt med baglandet, samt stærkere profiler i fronten af partiet. Man har i dag med Mette Frederiksen, en profil som vil kunne appellerer mere bredt til den del af vælgerkorpset man gerne vil have i tale. Om hun er stærk nok som statsminister profil kan kun tiden vise, men en ting er helt sikkert, med Helle Thorning som den forsatte leder, vil man kun forstærke partiets krise.

For Socialdemokraterne burde med deres historie, kunne spille en betydelig rolle i dansk politik, men det kræver at man genopfinder sin historie. Dansk Folkeparti står i dag for de fleste som det eneste ”rigtige” arbejderparti, og det må siges at være katastrofalt for Socialdemokraterne – specielt når man tænker på, at partiet end ikke har haft 20 års fødselsdag. Socialdemokraterne risikerer at smide mere end 140 års historie væk, hvis ikke man indser alvoren i partiets krise – og tager handling hurtigst muligt.

Så da Poul Nyrup i 1999 kaldte Dansk Folkeparti for et ikke stuerent parti, gjorde han nok ubevidst Socialdemokraterne en bjørnetjeneste. For den udtalelse har man ikke glemt i Dansk Folkeparti, og den virker stadigt som gift for et fremtidigt samarbejde. Og som udviklingen er lige nu, er det nok mere Socialdemokraterne der ville have gavn af et samarbejde end Dansk Folkeparti – og det må give anledning til en del panderynker i den socialdemokratiske lejr.

Så når arbejderbevægelsen mødes den 1. Maj, vil der nok være mange, som er rystede over partiets krise, og som vil forlange klare svar fra ledelsen, og det forstår man godt. For et parti med så stolte traditioner, burde slet ikke være nået til det punkt hvor man er nu. Men det er en konsekvens af den manglende fokus på egen politik, samt den manglende føling med baglandet. Intet parti kan overleve uden at der er fokus på de 2 områder. Alt andet vil før eller siden føre til en selvdestruktion, uanset historik eller fordums styrke.

 

 

 

 

 

[i] Citat Wikipedia

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s